recept: Rakott krumpli padlizsánnal, Kifőzde
Rakott krumpli padlizsánnal
Ennek a dokumentumnak a kiinduló oldalát itt találod: http://www.kifozde.hu

Hozzávalók:

Elkészítés:

3/4 kg krumpli,
1 karcsú padlizsán,
15 dkg füstölt-főtt sonka,
15 dkg jóféle füstös parasztkolbász,
5 dkg húsos kolozsvári szalonna,
6-8 szelet füstölt szalonna,
9 keménytojás,
3 dl tejföl,
só, zsemlemorzsa, olvasztott libazsír





A krumplit és a padlizsánt megmosom, megfőzöm, megtisztítom, karikára vágom. A tojásokat és a kolbászt szintén karikára vágom, a kolozsvári szalonnát 2 cm széles, 2 mm vastag szeletekre, a sonkát és füstölt szalonnát félcentis szeletekre vágom, ez utóbbit be is irdalom kakastaréjnak.
A szalonna bőrével kikent jénai tál aljára szépen sorba lerakom a krumpli negyedét, meghintem sóval, ráterítem a kolozsvári szalonnát, erre egy sor padlizsánt lesózva, majd rá egy sor tojást, amit szintén meghintek sóval és bőven meglocsolok tejföllel.
A második sorban lerakok még egy negyedrész krumplit, megsózom, rá egy sor padlizsánt szintén sózva, és meglocsolom két evőkanál libazsírral. Erre most egy sor parasztkolbász jön, majd egy sor tojás, só, tejföl. Fontos, hogy a kolbász nagyon finom legyen, ha nem sikerül ilyet szerezni, inkább ne is tegyünk rá semmit, hagyjuk ki ezt a réteget úgy, ahogy van. Egy közepes vagy Uram bocsá´ még gyengébb kolbásszal tönkretehetjük az egészet.
A harmadik sorban ráterítem a következő adag krumplit és padlizsánt, megsózom, meglocsolom libazsírral.
A következő réteg a sonka, amivel beterítem, erre egy sor tojás, só, tejföl jön, majd a záró réteg jön, az utolsó negyed krumpli padlizsán nélkül, amit megsózok, meghintem prézlivel, meglocsolom 3-4 evőkanál libazsírral és ráterítem a beirdalt füstölt szalonna szeleteket.
A tálat lefedem és előmelegített, közepesen forró sütőben kb. egy órát sütöm, míg a tetején a szalonna és krumpli megpirul.
Legfinomabb jó tormás céklasalátával, de kovászos uborkával vagy más savanyúsággal is tökéletes.



Ha tetszik a recept, küldd el emilben, lájkold, +1-ezd! Ha van csepp időd, véleményt is írhatsz, nem kell regisztrálni! Ott van minden kéznél, a cím alatt.

JK - A főzésben járatlanok is bátran nekiállhatnak, elkészítése közepesen időigényes.


Kapcsolódó anyagok: rakott krumpli
 gombás rakott krumpli
 sonkás rakott krumpli
 céklasaláta
 kovászos uborka

Forrás: Ibi adta az ötletet.

MENÜ bezárása

Első megjelenés: 2012.06.29. Utoljára frissítve: 2012.06.29.
Utolsó megtekintés: több, mint 6 napja (2024-04-27 16:01:31 - 1.71)
Hozzászólások:

Sancho (2012-08-23 22:06:00):
Utána egy hideg sört... Elmegy ebben a nagy melegben.

Megjegyzés a recepthez